Hayabusa wróciła na Ziemię
14 czerwca 2010, 10:50Sonda Hayabusa, która przed pięciu laty wylądowała na powierzchni asteroidy, powróciła na Ziemię. Japońska agencja kosmiczna JAXA nie jest jeszcze pewna, czy podczas trzymiesięcznego pobytu w 2005 roku na asteroidzie Itokawa sonda zdołała zebrać jakieś próbki. Jeśli tak, będą to pierwsze dostępne nam kawałki pochodzące z powierzchni asteroidy.
Sery do pizzy idealnej
26 sierpnia 2014, 06:31Najlepsze sery na pizzę? Międzynarodowy zespół naukowców twierdzi, że idealne połączenie wyglądu i smaku mogą zapewnić cheddar lub provolone i mozzarella.
Woda psuje, a mięso poprawia smak papierosów
12 kwietnia 2007, 15:25Naukowcy z Duke University Medical Center w Durham twierdzą, że po spożyciu pewnych pokarmów papierosy smakują mniej niż zwykle. Takimi pokarmami są na przykład żółty ser, brokuły i woda. Są też i takie, np. mięso i alkohol, które poprawiają smak papierosów.
Dojrzewanie w rytmie techno i innych gatunków muzycznych
16 listopada 2018, 16:40Beat Wampfler, serowar z doliny Emmental w Szwajcarii, eksperymentuje z różnymi gatunkami muzycznymi, by przetestować ich wpływ na rozwój, cechy i smak sera.
Ameryka odchudza swoich żołnierzy
30 stycznia 2011, 22:36Po zakazie palenia na okrętach podwodnych amerykańskiej marynarki przyszła pora na kolejne prozdrowotne akcje wśród żołnierzy - rekruci przechodzący podstawowy trening przeszli na dietę, która ma im zapewnić odpowiednią wagę i kondycję.
Wysokie spożycie jogurtu chroni przed cukrzycą typu 2.?
27 listopada 2014, 07:42Wysokie spożycie jogurtu wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2.
Śniadanie idealne
26 czerwca 2007, 08:55Pod przewodnictwem profesora Davida Bentona z Swansea University psycholodzy badali nawyki żywieniowe brytyjskich uczniów szkół podstawowych (6- i 7-latków). Okazało się, że tradycyjne niemieckie śniadania, na które składają się m.in. szynka i ser, mogą wspomagać funkcjonowanie intelektualne. Polepszają pamięć oraz korzystnie wpływają na uwagę.
Na Wyspach Brytyjskich znaleziono najstarszy bezpośredni dowód na spożycie mleka przez ludzi
12 września 2019, 10:00W zębach prehistorycznych rolników zamieszkujących Wyspy Brytyjskie znaleziono najstarsze bezpośrednie dowody na konsumpcję mleka przez ludzi. W zmineralizowanej płytce nazębnej sprzed 6000 lat znaleziono proteinę mleka, β-laktoglobulinę (BLG).
Odchudzający się częściej wierzą mylącym nazwom
21 kwietnia 2011, 10:13Osoby odchudzające się są częściej wprowadzane w błąd przez opisy czy nazwy, które sugerują, że niezdrowe pokarmy/napoje są nieszkodliwe i można się nimi częstować bez obaw o wagę (Journal of Consumer Research).
Nowy jadalny biofilm do sera
1 grudnia 2014, 11:15Naukowcy z Universitat Politècnica de València opracowali przeciwdrobnoustrojową powłokę do miękkich serów, która wydłuża czas ich przydatności do spożycia. Film jest całkowicie jadalny, a w jego skład wchodzą 2 olejki eteryczne - z oregano i rozmarynowy - oraz chitozan, pozyskiwany w procesie chemicznej deacetylizacji chityny pancerzyków skorupiaków.